تبلیغات
مجربات طب سنتی - كرفس وحشى

آدرس آی پی:
سیستم عامل:
نسخه: بیت
اندازه تصویر:

مجربات طب سنتی - كرفس وحشى

مجرب ترین نسخه های طب سنتی،خواص گیاهان دارویی،دانلود فیلم و صوت آموزش طب سنتی،اخبارومقالات

به کانال تلگرام مجربات طب سنتی با 110 هزار عضو بپیوندید
@Tebesonati391
صفحه خانگی اضافه به علاقمندی ها نسخه ی موبایل
تبلیغات

تبلیغات

امکانات



معرفی سایت به دوستان

 
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:


Powered by ParsTools

نویسندگان

آمار

کل مطالب ارسالی:
کل نویسندگان:
بازدید امروز:
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل:
بازدید کل :
آخرین بازید :
آخرین بروزرسانی:

خوش آمدید لطفا برای حمایت از وبلاگ روی بنرهای تبلیغاتی کلیک کنید با تشکر
آپلود عکس
موضوع: خواص گیاهان دارویی | نویسنده: seyed
كرفس وحشى
كرفس وحشى در كتب فارسى با نامهاى «كرفس» ، «كرفس الماء» ، «كرفش» و «كرسب» آمده است. به فرانسوى Ache و Celeri sauvage و Ache des marais و Persil des marais و به انگلیسى Wild celery و Tape grass گفته مى‌شود. گیاهى است از خانوادۀ Umbelliferae نام علمى آن Apium graveolens L. و مترادفهاى آن Sium apium Roth. و Seseli graveolens Scop. و Apium celleri Gaertn. مى‌باشد.


مشخصات 


كرفس وحشى گیاهى است دوساله ریشۀ آن كوتاه، عمودى و كمى ضخیم. ساقۀ آن علفى ریشه‌دار توخالى به بلندى  ٩٠ - ٣٠  سانتى‌متر و برگهاى آن شبیه برگ جعفرى و داراى بریدگى عمیق و مركب از چند برگچه، هر برگچه دندانه‌دار به رنگ سبز تیره است. گلهاى آن سفید مایل به سبز كه در انتهاى شاخۀ گل‌دهنده به صورت مجتمع و چترى ظاهر مى‌شود. میوۀ آن تخم‌مرغى‌شكل قهوه‌اى با خطوط سفید فندقه كه در آن دو عدد تخم قرار دارد. تخم آن داراى مقدار زیادى آلبومین و كمى گوشت‌دار است.

این گیاه در اراضى شور و مرطوب باتلاقها كنار دریاها، نهرها و مردابها، تقریبا در تمام مناطق اروپا، آسیا و افریقا مى‌روید. از پرورش این گیاه واریته‌اى به دستآورده‌اند كه كرفس اهلى است و با نام كرفس معمولى در سبزیكاریها كاشته مى‌شود و به عنوان سبزى مصرف مى‌شود كه شرح آن جداگانه با ذكر خواص در جلد اول كتاب آمده است.

كرفس وحشى به‌طور خودرو در ایران مى‌روید و در مناطق گرمسیرى بلوچستان، كوهستانات بختیارى، بندر عباس، مكران و خوى دیده شده است. تكثیر این گیاه از طریق كاشت بذر آن انجام مى‌گیرد. از نظر خواص طبى برگ، تخم و ریشۀ آن مستعمل است.

تركیبات شیمیایى 

از نظر تركیبات شیمیایى كرفس وحشى طبق بررسى‌هاى دانشمندان شیمى و آزمایشگاهها داراى كمى اسانس روغنى فرّار و آپى‌ئین است. میوۀ آن در حدود  ٣ - ٢  درصد اسانس زردرنگ مایل به سفید دارد كه شامل دى-لیمونن  ۶٠   ١ ، دى-سلینن  ٢ و  ٣ - ۵ / ٢  درصد سدانولید  ٣ و  ۵ / ٠  درصد از سدانوئیك اسید انیدرید  ۴ مى‌باشد. به علاوه در تخم آن در حدود  ١٠  درصد مواد غیر محلول وجود دارد ]G. I. M. P[ .

در گزارش بررسى‌هاى دیگرى آمده است كه در كرفس وحشى مواد آپى‌ئین، آپى‌ژنین، مانیت  ۵ ، اینوزیت  ۶ ، آسپاراژین  ٧ ، گلوتامین  ٨ ، كولین، لیناماروز  ٩ و ویتامینهاى C، B، A [روا]وجود دارد. والتروئلا در گزارشى از تركیبات وحشى به جاى مواد لیناماروز و ویتامینها، مواد پروتئین و لیناز  ١٠ را ذكر كرده است. كل اسیدهاىموجود در آن عبارت‌اند از اسیدهاى رزینى  ١ و اسیدهاى چرب كه شامل پالمیتیك اسید، پتروسلینیك اسید  ٢ (قسمت عمده) ، اولئیك اسید و لینولئیك اسید مى‌باشد [فاروق و دیگران].

خواص-كاربرد 

در هند ریشۀ گیاه به عنوان مدّر و اصلاح‌كننده مزاج و در موارد استسقا و كولیك تجویز مى‌شود. تخم آن محرّك، مقوى قلب، بادشكن، مدّر و قاعده‌آور و به عنوان ضدعفونى‌كننده در موارد برونشیت و آسم و براى رفع ناراحتى‌هاى كبد و طحال مصرف مى‌شود. 
در چین از كرفس وحشى براى تقویت معده [روا]و به عنوان خنك‌كننده، آرام‌بخش، اصلاح‌كنندۀ مزاج، براى كمك به هاضمه، براى معالجۀ ترشحات عادت ماهیانه و اختلالات گوارشى كودكان تجویز مى‌شود [استوارت]. كمك بسیار مؤثرى براى ازدیاد ترشح ادرار است [لوئى]. در هندوچین كرفس وحشى خام مهیّج است ولى پس از پخته شدن قسمت عمدۀ خواص آن از دست مى‌رود [پتلو]. در فیلیپین از جوشاندۀ گیاه به عنوان مدّر و قاعده‌آور استفاده مى‌شود [گررو]. ریشۀ آن براى معالجۀ استسقا و كولیك مصرف مى‌شود. و تخم آن را براى كمك به رفع سوءهاضمه به عنوان محرّك و ضد اسپاسم براى كنترل آسم و برونشیت مى‌خورند [والنزوئلا].

كرفس وحشى از نظر طبیعت طبق رأى حكماى طب سنتى گرم و خشك است.

ریشۀ آن یا بیخ آن سیاه‌رنگ با ریشك‌هاى دراز باریك كه كلا مصرف مى‌شود و از نظر خواص دارویى از سایر اعضاى آن قوى‌تر است و پس از آن از تخم آن كه از نظر خواص در درجۀ بعدى قرار دارد استفاده مى‌شود. در مورد خواص آن معتقدند كه خوردن آن براى نفس‌تنگى، درد پهلو، سكسكه، رفع قى و دل‌پیچه و درد شكم مفید است. محرك اشتها و نیروى جنسى مى‌باشد. اگر با داروهاى مسهل خورده شود به عمل آنها كمك مى‌كند. ضد نفخ و بازكنندۀ گرفتگى‌ها و انسداد كبد و طحال مى‌باشد. مدّر است و قاعده‌آور و براى پاك كردن كلیه،مثانه، سرخجه، سرخك، لرزهاى بلغمى، دردهاى لگن خاصره، سیاتیك، نقرس، درد پشت و اكثر بیمارى‌هاى سرد بلغمى مفید است. اگر آب آن با آب انار و شكر جوشانیده و خورده شود به عنوان ضد سم اثر مى‌كند و خوردن دم‌كردۀ برگ و بیخ آن براى مقابله با داروهاى سمّى كشنده و نیش گزندگان سمّى مفید است.

ضماد آن بتنهایى و یا با عسل ورمها را تحلیل مى‌برد. كرفس براى گرم‌مزاجان مضّر است و محرّك صرع مى‌باشد. مقدار خوراك از جرم ریشۀ آن تا  ١٢  گرم و اگر دم‌كردۀ ریشه خورده شود  ۴٠ - ٢٠  گرم است. ریشۀ گیاه براى رفع عوارض مربوط به وجود اسید اوریك و سنگ كلیه و مثانه و یرقان و وجود آلبومین در ادرار و رفع سرفه مفید است. در موارد التهاب كلیه مصرف آن تجویز نمى‌شود.

عصارۀ كرفس وحشى به مقدار  ۵٠  گرم در روز مدّر و  ١۵٠  گرم در روز تب‌بر است. غرغرۀ عصارۀ تازه برگ خام كرفس براى رفع عوارض كمبود ویتامین C مفید است.

سایر تحقیقات علمى كه دانشمندان در مورد كرفس وحشى انجام داده‌اند. 

در یونان قدیم مرسوم بوده است به پهلوانانى كه در مسابقات ورزشى و پهلوانى ركوددار بودند به عنوان جایزه در مراسمى شراب تخم كرفس داده مى‌شد. و الكسیر كرفس در تمام دوران تاریخ از روزگاران كهن تا حال همیشه به عنوان داروى شفابخش مصرف مى‌شده است. در حال حاضر نوشابۀ غیر الكلى با اسانس و عطر كرفس به نام تجارتى Dr Brown's Cel-Ray Soda كه در بازارهاى دنیا عرضه مى‌شود، نشانه‌اى از این توجه است. در مكتب پزشكى سنتى هندى آیورودا از قرنها پیش تخم كرفس را براى معالجۀ سرماخوردگى، انفلوانزا، سوءهاضمه، آرتروز و بیمارى‌هاى كبد و طحال تجویز مى‌كردند. كارشناس گیاه‌درمانى معروف آلمانى به نام Hildegard of Bingen در یادداشتهایش مى‌نویسد: هركسى كه مبتلا به آرتروز و نقرس است باید از گرد تخم كرفس استفاده كند. زیرا تخم كرفس داروى شفابخشى براى این بیمارى‌هاست. كارشناس گیاه‌درمانى دیگر انگلیسى به نام John Gerard ادعا مى‌كند كه كرفس ترشحات ادرار را زیاد مى‌كند و براى كم كردن وزن و خارج نمودن بلغم از سر انسان مفید است. كارشناس گیاه‌درمانى دیگر انگلیسى قرن هفدهمبه نام Nicholas Culpepper نیز تخم كرفس را به عنوان مدّر و مفید براى بیمارى Dropsy  ١ توصیه مى‌كنند. سایر دانشمندان گیاه‌درمانى غربى تخم كرفس را براى رفع بى‌خوابى، كاهش وزن، عصبانیت، انواعى از سرطان، افزایش ترشحات عادت ماهیانه و سقط جنین توصیه كرده‌اند. در برخى موارد براى تحریك نیروى جنسى نیز تجویز شده است. ولى عجیب است كه پزشكان گیاه‌شناس و بتانیست قرن نوزدهم امریكا توجهى به این خواص درمانى مفید كرفس نداشته‌اند و كرفس را به صورت یك زیرنویس ساده و ذیل شرح گیاه جعفرى به عنوان گیاهى از منسوبان نزدیك جعفرى معرفى مى‌كردند ولى كارشناسان گیاه‌درمانى معاصر امریكا كرفس را به عنوان یك گیاه مدّر، آرام‌بخش، مسكن و افزایش‌دهنده و بازكنندۀ عادت ماهیانه و داروى مؤثرى براى درمان نقرس، آرتروز، چاقى، اضطراب و بى‌اشتهایى به غذا معرفى مى‌كنند.

كرفس از نظر مبارزه با چاقى

در تخم كرفس یك مادۀ مدّر وجود دارد و وجود این ماده به اعتقاد عامه دربارۀ خاصیت تخم كرفس براى كاهش وزن اعتبار مى‌بخشد زیرا كم شدن آب بدن در اثر ادرار زیاد به كم شدن وزن منجر مى‌شود. البته باید توجه شود كه معمولا اگر وزن كسى در اثر خوردن داروهاى مدّر كم شود، اساسى نیست و اگر سایر مراقبتهاى لازم اعمال نشود وزن به صورت اول بازمى‌گردد و كلید اساسى كاهش وزن كم كردن چربى در خوراكى‌ها و استفاده از هیدراتهاى كربن پیچیده به جاى هیدرات كربن ساده چون قند و شكر سفید و نظایر آن و همچنین انجام تمرینهاى ورزشى و راه‌پیمایى مى‌باشد.

اثر تخم كرفس در كاهش فشار خون بالا 


پزشكان معمولا براى كاهش فشار خون داروهاى مدّر تجویز مى‌كنند. در یك تحقیق علمى جدید نشان داده شده است كه تزریق اسانس و روغن كرفس به خرگوش و سگ به مقدار محسوسى فشار خون را كاهش داده است البته مردم اسانس و روغنكرفس را از طریق تزریق و یا سرنگ نمى‌خورند ولى دانشمندان چینى گیاه كرفس را به  ١۶  نفر كه از فشار خون بالا رنج مى‌بردند داده‌اند و در  ١۴  نفر آنها كاهش محسوس در فشار خون ایجاد شده است.

اثر تخم كرفس در بیمارى‌هاى قلبى ناشى از جمع شدن مایع

وجود مادۀ شیمیایى فعّال با اثر مدّر در تخم كرفس، شهرت سنتى آن را در كنترل بیمارى قلبى ناشى از تمركز مایع تأیید مى‌كند. اگر مبتلا به چنین بیمارى هستید در مورد مصرف تخم كرفس با پزشك خود مشورت نمایید.

اثر تخم كرفس در رفع اضطراب و بى‌خوابى

در اسانس روغنى تخم كرفس یك مواد شیمیایى به نام Phthalides وجود دارد كه در جانوران آزمایشگاهى اثر مسكن نشان داده است. با اینكه معمولا آزمایشهایى كه روى جانوران آزمایشگاهى دیده مى‌شود همیشه قابل تسرى به انسان نیست ولى معهذا اگر دچار حالت نگرانى، دلواپسى، دل‌شوره، اضطراب و عصبانیت هستید خوردن تخم كرفس را امتحان كنید.

اثر تخم كرفس در بیمارى قند 


تحقیقات متعددى نشان داده است كه تخم كرفس در كاهش قند خون مؤثر است.

چون بیمارى قند از بیمارى‌هاى موذى و ناراحت‌كننده است، توصیه مى‌شود كه تخم كرفس را نیز براى كاهش قند خون امتحان كنید.

اثر تخم كرفس در تأمین سلامتى زنان

تخم كرفس در جانوران انقباض رحمى را تحریك مى‌كند و موجب افزایش ترشحات عادت ماهیانه و سقط جنین مى‌شود. با اینكه آزمایشهاى روى جانوران همیشه قابل تسرى به انسان نیست ولى توصیه این است كه زنان باردار از مصرف تخم كرفس خوددارى كنند ولى ساقه‌هاى كرفس زیان‌آور نیست و سایر زنان غیر باردار ممكن است آن را براى باز شدن عادت ماهیانه قطع شده امتحان كنند ولى تخم كرفس را هیچ‌وقت براى سقط جنین نباید امتحان كرد.

اصولا مواد مدّر براى رفع ورمها و نفخهایى كه در اثر جمع شدن مایعات قبل ازعادت ماهیانه ایجاد مى‌شود كمك مى‌كنند و لذا زنهایى كه از نفخ و ناراحتى‌هاى قبل از عادت ماهیانه رنج مى‌برند ممكن است از تخم كرفس در دورۀ ناراحتى قبل از عادت ماهیانه استفاده كنند.

سایر درمانهاى احتمالى كرفس


كرفس داراى موادى است به نام پسورالن  ١ كه براى درمان سودا و اخیرا براى درمان شكلى از سرطان به كار رفته است. ولى براى اینكه كرفس براى بیمارى‌هاى فوق به عنوان درمان مطمئن مورد توجه قرار گیرد احتیاج به بررسى‌ها و پژوهشهاى بیشترى است.

مقدار مصرف


تخم كرفس با نظر پزشك ممكن است براى درمان فشار خون بالا و ناراحتى‌هاى قلبى ناشى از تمركز مایعات و بیمارى قند مصرف شود. از دم‌كردۀ مطبوع آن مى‌توان به عنوان آرام‌بخش و باز كردن عادت ماهیانه استفاده نمود. براى این كار باید  ٢ - ١  قاشق مربّاخورى از تخم كرفس كه تازه كوبیده شده باشد در یك پیمانه آب جوش ( ٢٢٠  گرم) مدت  ٢٠ - ١٠  دقیقه خیس نمود و تا  ٣  پیمانه در روز خورد. از نظر مصرف تنطور آن نصف تا یك قاشق مربّاخورى تا سه بار در روز خورده شود. از فرآورده‌هاى تخم كرفس به كودكان زیر دو سال نباید داده شود و براى كودكان بزرگتر و افراد بزرگتر از  ۶۵  سال مى‌توان با دم‌كردۀ رقیق آن آغاز نمود و بتدریج غلظت آن را تا حد مجاز رسانید.

فاكتورهاى ایمنى در مصرف فرآورده‌هاى كرفس


اصولا مواد مدّر همیشه باید با نظر پزشك مصرف شود، زیرا این مواد ذخیرۀ پتاسیم بدن را خارج مى‌سازند. پتاسیم از مواد مغذى بسیار لازم براى بدن است و اشخاصى كه از مواد مدّر استفاده مى‌كنند باید با نظر كارشناس گیاه‌درمانى از خوراكى‌هاى داراى پتاسیم زیاد مانند سبزى‌هاى تازه، موز، ملاس سیاه و نظایر آن استفاده كنند كه جانشین الكترولیت از دست رفته بشود.تخم كرفس و اسانس روغنى كرفس از مواد غیر سمّى هستند و در لیست سازمان نظارت بر خوراك و دارو در امریكا در ردیف مواد گیاهى بدون زیان قرار داده شده‌اند. بنابراین باستثناى زنان باردار و مادران شیرده و كودكان زیر دو سال بقیه افراد اگر داروهاى مدّر دیگرى مصرف نمى‌كنند مى‌توانند از فرآورده‌هاى كرفس در حد مجاز استفاده كنند و اگر در جریان استفاده ناراحتى‌هایى از قبیل اختلال معده یا اسهال ایجاد شد مقدار مصرف را كاهش داده و یا قطع كنند و اگر این علایم حد اكثر ظرف دو هفته رفع نشد به پزشك خود اطلاع دهند.

منبع:معارف گیاهی 5

برچسب ها: خواص کرفس ، ناراحتى‌هاى كبد ، تقویت معده ، ترشحات عادت ماهیانه ، گوارشى ، دل‌پیچه ، سیاتیک ،




 
آپلود عکس


script language=