تبلیغات
مجربات طب سنتی - سداب

آدرس آی پی:
سیستم عامل:
نسخه: بیت
اندازه تصویر:

مجربات طب سنتی - سداب

مجرب ترین نسخه های طب سنتی،خواص گیاهان دارویی،دانلود فیلم و صوت آموزش طب سنتی،اخبارومقالات

به کانال تلگرام مجربات طب سنتی با 110 هزار عضو بپیوندید
@Tebesonati391
صفحه خانگی اضافه به علاقمندی ها نسخه ی موبایل
تبلیغات

تبلیغات

امکانات



معرفی سایت به دوستان

 
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:


Powered by ParsTools

نویسندگان

آمار

کل مطالب ارسالی:
کل نویسندگان:
بازدید امروز:
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل:
بازدید کل :
آخرین بازید :
آخرین بروزرسانی:

خوش آمدید لطفا برای حمایت از وبلاگ روی بنرهای تبلیغاتی کلیک کنید با تشکر
آپلود عکس
موضوع: خواص گیاهان دارویی | نویسنده: seyed
سداب
به فارسى به‌طور كلى «پیم» و در گیلان به آن «سیاب» گویند. در كتب طب سنتى با نام «سداب» آمده است. به فرانسوى Rue و Rue officinale و Rue fetide و به انگلیسى Rue و Wild rue گفته مى‌شود. گیاهى است از خانوادۀ Rutaceae نام علمى آن Ruta graveolens L. مى‌باشد.


مشخصات

سداب گیاهى است چندساله. برگهاى آن در قسمت، پایین ساقه داراى بریدگى و منقسم به چند قسمت و در قسمت بالا ساده و كامل است. برگها كه داراى بریدگى هستند به چند برگچه تقسیم شده‌اند، برگچه‌ها و برگها به رنگ سبز غبارى، كمى ضخیم و گوشت‌دار مى‌باشند. گلهاى آن درشت، زردرنگ و در تابستان ظاهر مى‌شود. بلندى ساقۀ آن  ٧٠ - ۴٠  سانتى‌متر مى‌شود. از اعضاى گیاه بخصوص برگهاى آن در اثر فشار با انگشتان بوى نامطبوع متعفنى متصاعد مى‌شود. میوۀ آن در محفظه‌اى محتوى تعدادى دانه به هم پیوسته مثلث‌شكل به رنگ تیره مى‌باشد.

این گیاه در اروپا و آسیا انتشار دارد در ایران در مناطق شمالى ایران به‌طور خودرو مى‌روید. در رشت آن را مى‌كارند. تكثیر سداب از طریق كاشت بذر و یا كاشت قطعاتى جوانه‌دار از پایه‌هاى مسن انجام مى‌شود. بذر را معمولا قبل از بهار مى‌كارند و گیاه جوان حاصله را در تیرماه و یا در پاییز به محل اصلى منتقل مى‌نمایند.برداشت برگها و شاخه‌ها از سال دوم شروع مى‌شود به این ترتیب كه شاخه‌هاى جوان را با برگها قطع مى‌كنند و یا برگها را مى‌چینند.

تركیبات شیمیایى 

در گیاه سداب یك گلوكوزید به نام روتین  ١ ، یك اسانس روغنى فرّار و ماده‌اى به نام روتوزید  ٢ یافت مى‌شود. در گیاهى كه در هونگ‌كونگ برداشت شده، در حدود  ٠٠٢ / ٠  درصد آلكالوئید گراوئولین  ٣ مشخص شده است. در واریته‌اى از سداب كه در ژاپن برداشت شده، در گیاه خشك مواد كوكوزاژینین  ۴ و اسكیمیانین  ۵ یافت مى‌شود. [اوتا & میازاكى]. در برگهاى گیاه علاوه بر مواد فوق برگاپتن  ۶ نیز مشخص شده است [اوتا]. مقدار اسانس سداب در حدود  ١ / ٠  درصد گیاه است كه  ٩٠  درصد آن را متیل نونیل‌ستون  ٧ تشكیل مى‌دهد.

خواص-كاربرد 

در چین تمام گیاه سداب را با ریشه از زمین خارج كرده و با ماش مى‌پزند و به صورت سبزى پخته مى‌خورند كه براى پراكنده كردن و دفع سموم بسیار مفید است [مك كلور و هوانگ]. در هندوچین در موارد كزاز، سنكوب، استسقا، دردهاى اعصاب و روماتیسم تجویز مى‌شود. با این ملاحظه كه براى زنان باردار و اشخاص ضعیف توصیه نمى‌شود [فوكور]. سداب داراى خواص ضد كرم و معرّق و ضد اسپاسم و قاعده‌آور است [پتلو]. شیرۀ گیاه را در گوش مى‌چكانند براى تسكین گوش‌درد نافع است [هولمز]. برگهاى گیاه را له كرده و با زردچوبه مخلوط مى‌نمایند و براى خارش پوست مى‌اندازند [ریدلى]. برگهاى گیاه را در مخلوطى از سركه و پیاز و زنجبیل مى‌خوابانند و آن را به صورت ضماد روى نبض دست و پا و یا روى گیجگاه در دوطرف پیشانى بچّه‌ها مى‌اندازند، براى رفع تشنج نافع است [هین]. سداب معرّق است و براى معالجۀ تشنج و یرقان خورده مى‌شود [وان‌استى‌نیس -كروزمان]. اگر سداب به مقدار زاید بر حد مجاز مصرف شود سم قویى است و ممكن است منجر به مرگ شود [پتلو و بركیل].

سداب از نظر طبیعت طبق نظر حكماى طب سنتى خیلى گرم و خشك است و تازۀ آن از نظر گرمى و خشكى معتدل مى‌باشد. از نظر خواص معتقدند كه بازكنندۀ گرفتگى‌ها و انسداد مجارى است. گازها، باد و نفخ را تحلیل مى‌برد و مقوى معده و اشتهاآور است. مدّر و قاعده‌آور است و ترشح اسپرم را كاهش مى‌دهد و نیروى جنسى را ضعیف مى‌نماید و جنین را سقط مى‌كند و براى بیمارى‌هاى دماغى عصبى مانند فلج، رعشه، تشنج امتلائى، دردهاى مفاصل، سیاتیك و خرد كردن سنگ مثانه نافع است. در استعمال داخلى از دم‌كردۀ  ۵ - ٢  گرم سداب در  ١٠٠٠ 
گرم آب استفاده مى‌شود و از گرد آن  ١٠ - ۵  سانتى‌گرم هربار و حد اكثر یك گرم در هر شبانه‌روز مى‌توان خورد. خوردن  ۶٠  گرم آب دم‌كردۀ آن با عسل براى تسكین سكسكه مفید است. اگر با شبت خشك خورده شود براى تسكین درد پهلو، سینه، تنگى نفس، سرفۀ مزمن، تسكین دل‌پیچه، درد مفاصل، سیاتیك و لرزهاى سرد نافع است. دم‌كردۀ آن با روغن زیتون براى اخراج كرم معده و دم‌كردۀ آن با سركه رقیق به‌طورى‌كه پس از دم شدن به نصف رسیده باشد براى رفع استسقا لحمى نافع است.

جویدن برگ آن براى رفع بوى پیاز و سیر از دهان اثر سریع دارد. اگر با انجیر و گردو خورده شود به عنوان تریاق سموم گزندگان اثر مى‌كند. اگر هر روز تا مدتى از برگ و تخم آن خورده شود، موجب سقط جنین مى‌شود. ضماد برگ آن براى رفع درد گزیدن عقرب و سگ هار مفید است. ریختن قطرۀ عصارۀ آن در گوش براى رفع سنگینى شنوایى مفید است. ریختن دم‌كردۀ آن با سركه در بینى اطفال و یا دمیدن گرد آن در بینى اطفال موجب قطع خونریزى بینى مى‌شود. دم‌كرده و یا جوشاندۀ آن در سركه و روغن گل سرخ و مالیدن به سر براى كچلى و رفع جراحت سر نافع است. اگر با عسل مخلوط كرده و بمالند براى تسكین دردهاى مفاصل مفید است. اگر هر روز  ۴  گرم از گرد برگ آن خورده شود از آبستن شدن جلوگیرى مى‌كند. اسراف در خوردن آن مضّر است و موجب كمى دید چشم مى‌شود و جریان اسپرم را قطع مى‌كند و نیروى جنسى را ضعیف مى‌نماید و از این نظر باید با سكنجبین و انیسون خورده شود. مقدار خوراك آن در اشخاص بالغ  ۵ - ٢  گرم و براى اطفال  ٨ / ٠ - ٢ / ٠  گرم مى‌باشد كه معمولا از برگ و سرشاخه‌هاى گلدار آن استفاده مى‌شود.

روغن سداب: برگ و گل خشك سداب  ١  واحد، آب  ۴  واحد، روغن زیتون  ١٠  واحد. اجزا را مخلوط كرده و مى‌جوشانند تا آب آن كاملا تبخیر شود و روغن بماند. این روغن براى سستى بدن، سردى كلیه، مثانه، درد پهلو و كمر و رحم، تحلیل باد، نفخ و تب و لرز نافع است. اگر  ۵ / ٠  گرم آن در گوش ریخته شود براى كاهش سنگینى شنوایى مفید است. شیاف آن براى اخراج جنین و مشیمه مفید است و مدّر و قاعده‌آور است.

گرد سداب: شاخه‌هاى گلدار سداب را به مقدار مورد نظر گرفته در گرم‌خانۀ  ٢۵  درجۀ سانتى‌گراد بخشكانند و نرم كوبیده از الك ریز بیرون كنند این گرد قاعده‌آور است و مقدار خوراك آن  ٢ - ١  گرم است. سداب در اثر خشك شدن تا حدود زیادى
مادۀ عاملش را از دست مى‌دهد.

حب سداب و ابهل: گرد سداب  ١۵ / ٠  گرم، گرد ابهل  ٠۵ / ٠  گرم. با مقدار كافى شربت ساده  ۶  حب مى‌سازند و یك حب صبح و یك حب شب بخورند، براى رفع خونریزى رحم نافع است.

در امریكا مرسوم است براى تهیه دم‌كردۀ سداب یك قاشق غذاخورى گیاه خشك را در  ۵٠٠  گرم آب جوش ریخته مى‌گذارند نیم ساعت خیس بخورد و پس از صاف كردن هر دو ساعت یك فنجان مى‌خورند.

منبع: معارف گیاهی 5

برچسب ها: خواص سداب ، دفع سموم ، سنكوب ، تسكین گوش‌درد ، خارش پوست ، تشنج ، روغن سداب ،




 
آپلود عکس


script language=