تبلیغات
مجربات طب سنتی - خاكشیر

آدرس آی پی:
سیستم عامل:
نسخه: بیت
اندازه تصویر:

مجربات طب سنتی - خاكشیر

مجرب ترین نسخه های طب سنتی،خواص گیاهان دارویی،دانلود فیلم و صوت آموزش طب سنتی،اخبارومقالات

به کانال تلگرام مجربات طب سنتی با 110 هزار عضو بپیوندید
@Tebesonati391
صفحه خانگی اضافه به علاقمندی ها نسخه ی موبایل
تبلیغات

تبلیغات

امکانات



معرفی سایت به دوستان

 
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:


Powered by ParsTools

نویسندگان

آمار

کل مطالب ارسالی:
کل نویسندگان:
بازدید امروز:
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل:
بازدید کل :
آخرین بازید :
آخرین بروزرسانی:

خوش آمدید لطفا برای حمایت از وبلاگ روی بنرهای تبلیغاتی کلیک کنید با تشکر
آپلود عکس
| نویسنده: seyed
خاكشیر
در كتب طب سنتى آن را نوعى از تودرى ذكر مى‌كنند و در برخى كتب با نامهاى‌«خبه»،«شفتره»،«بذر الخمخم»و«بزر الخمخم»آمده است.در عین حال در بعضى‌كتب دیگر«بذر الخمخم»را براى تودرى ذكر مى‌كنند.در اصفهان«خاكشى»و درمازندران گیاه آن را«شلم‌بى»گویند و نام عمومى آن نیز«خاكشیر»است.به فرانسوى‌ erbmysis ed ecnemeS و ralev ed ecnemeS و به انگلیسى‌ tekcor nodnoL گویند و گیاه آن را به فرانسوى‌ sihpos tS ed ebreH و erbmysiS مى‌نامند.گیاهى‌است از خانوادهء eareficurC و نام علمى آن‌ .bbew(.L)aihpos ainiarucseD ومترادفهاى آن‌ .L aihpos muirbmysiS مى‌باشد.

مشخصات

گیاهى است یكساله یا دوساله به بلندى حدود  ٨٠  سانتى‌متر قسمت پایین گیاه‌داراى پوششى از كرك و بالاى گیاه بدون كرك و در بعضى موارد تمام گیاه بدون‌كرك است و برگها داراى بریدگى‌هاى عمیق و  ٣ - ٢  بار تقسیم شده است.گلهاى آن‌زردرنگ است.میوه خورجین درازى مى‌باشد به طول  ٣۵ - ١۵  میلى‌متر و عرض‌یك میلى‌متر به حالت راست و در داخل غلاف خورجین دانه‌ها قرار دارند.تخم آن‌ریز كمى دراز و در دو رنگ است یكى مایل به قرمز و طعم آن كمى تلخ و دیگرى به‌رنگ قرمز تیره است.

این گیاه در اغلب مناطق چین مى‌روید و معمولا از شانگهاى و پكن تخم آن به‌داروخانه‌هاى سرتاسر چین صادر مى‌شود.

در هندوستان در قسمت هیمالیاى معتدله از كشمیر تا كومائون در ارتفاعات‌ ۴٠٠٠ - ١۶٠٠  متر و ارقامى از آن در پاكستان در پیشاور مى‌روید.در ایران گونهءیادشده در كلاك كرج،بین تهران و سمنان،توچال دماوند،لشگرك و در مناطق‌شمالى ایران در مازندران و سایر مناطق شمالى انتشار دارد.
تركیبات شیمیایى‌

از نظر تركیبات شیمیایى در دانهء خاكشیر روغن چرب یافت مى‌شود و در این‌روغن چرب مواد لینولئیك اسید ١ ،لینولنیك اسید ٢ ،اولئیك اسید ٣ ،اروسیك اسید ۴ ،پالمى‌تیك اسید و استئاریك اسید ۵ مشخص شده است.در اسانس روغنى كه از تقطیرتخم با بخار تهیه مى‌شود مواد بنزیل‌ ۶ ،آلیل‌ ٧ ،پروپنیل-ایزوتیو-سیانات‌ ٨ و همچنین‌آلیل دى‌سولفید ٩ [باسلاس‌]یافت مى‌شود [A.ES.E.P.M] .

در گزارش بررسى‌هاى دیگرى دربارهء تركیبات شیمیایى خاكشیر چنین آمده‌است:

در تخم خاكشیر یك اسانس روغنى فرّار وجود دارد كه داراى ایزوتیوسیانات‌ ١٠ ،آلیل ایزوتیوسیانات‌ ١١ و آلیل دى‌سولفید ١٢ مى‌باشد.در تخم خاكشیر روغن چرب ثابت‌وجود دارد كه شامل لینولنیك اسید،لینولئیك اسید،اولئیك اسید،اروسیك اسید،پالمیتیك اسید و استئاریك اسید مى‌باشد.این روغن از نوع نیمه‌خشك است.

مقدار اسانس روغنى فرّار تخم خاكشیر در حدود  ٠ / ٠٢۵  درصد مى‌باشد [P.M.I.G.S] .
گیاه خاكشیر پس از مالش داراى بوى تند نامطبوع و طعم زننده‌اى مى‌باشد كه این‌در اثر وجود یك آلكالوئید فرّار در آن است‌ [P.M.I.G] .خاكشیر  ١ .یك گیاه كامل كمى كوچكتر از طبیعى  ٢ .گل( ۵  برابر طبیعى)

خواص-كاربرد

در چین از تخم خاكشیر به عنوان ملین و تب‌بر و براى تسكین التهاب پوست ازجمله كهیر استفاده مى‌شود.
در هندوستان از گلها و برگهاى گیاه به عنوان قابض و داروى رفع كمبود ویتامین‌ C استفاده مى‌شود.تخم خاكشیر كه تلخ است را براى نرم كردن سینه و به عنوان تونیك ودر موارد برونشیت به عنوان تب‌بر و در موارد اسهال خونى استفاده مى‌كنند.تخم‌خاكشیر را براى دفع كرم معده و در موارد سنگ كلیه نیز مى‌خورند.مرسوم است  ٨ گرم از تخم خاكشیر را با شربت قند مخلوط كرده و براى كاهش تب و كهیر بلع‌میكنند.

اما از نظر حكماى طب سنتى ایران،خاكشیر از نظر طبیعت گرم و تر است و از نظرخواص معتقدند كه براى تقویت معده و هاضمه و ازدیاد اشتها و براى رفع گرفتگى‌آواز و روشن شدن رنگ چهره مفید است،ضمنا براى كاهش حدت سرخجه،سرخك،جدرى یا آبله و شرى(مخملك)مى‌خورند،نافع است.اگر حدود  ۶  گرم ازآن خورده شود براى اخراج اخلاط سینه و ریه مفید است و اگر مخلوط با شیر خورده‌شود براى باز شدن رنگ چهره و افزایش نیروى جنسى نافع است.معمول است كه آن‌را در آب یا شیر و به‌هرحال با شكر شیرین كرده به صورت شربت مى‌خورند.اگرتخم خاكشیر را سنگ‌شو نموده و با گلاب یا آب خالص بجوشانند تا شكفته شود وقدرى از آن بخورند قى‌آور است و از آن در موارد مسمومیت كه لازم است قى‌آورده شود استفاده مى‌شود.شیافى كه از تخم خاكشیر تهیه شود و در مهبل گذارندبراى التیام زخم رحم و كمك به وضع حمل مفید است.در برخى مزاجها خوردن‌خاكشیر ایجاد سردرد مى‌كند،در این موارد باید با كتیرا خورده شود.مقدار خوراك‌آن  ١٠ - ٨  گرم است.

به دانه‌هاى دو گیاه دیگر نیز خاكشیر گفته مى‌شود،یكى به نام علمى‌ .L oiri muirbmysiS كه در اطراف تهران در بوشهر و بلوچستان مى‌روید و دیگرى‌ .L mudnaper mumisyrE كه آن هم گیاهى است یكساله و در اطراف تهران،شمال‌رودبار،مزارع لاهیجان،مزارع غلات منطقهء ایسپیلى‌ییلاق و در آذربایجان درامیرآباد و ابراهیم‌آباد و در غرب در خرم‌آباد،كرمانشاه و در چمنزارهاى اطراف‌بوشهر مى‌روید كه از تخم آنها به عنوان تخم خاكشیر و با خواص مشابه با آن استفاده‌مى‌شود.

منبع: معارف گیاهی 3

برچسب ها: خاکشیر - خبه - کهیر - ویتامین c - برونشیت - تب بر اسهال خونی - سنگ کلیه - سرخجه - سرخک - آبله - مخملک - تقویت معده - افزایش نیروی جنسی ،




 
آپلود عکس


script language=