تبلیغات
مجربات طب سنتی - سنبل الطیب‌

آدرس آی پی:
سیستم عامل:
نسخه: بیت
اندازه تصویر:

مجربات طب سنتی - سنبل الطیب‌

مجرب ترین نسخه های طب سنتی،خواص گیاهان دارویی،دانلود فیلم و صوت آموزش طب سنتی،اخبارومقالات

به کانال تلگرام مجربات طب سنتی با 110 هزار عضو بپیوندید
@Tebesonati391
صفحه خانگی اضافه به علاقمندی ها نسخه ی موبایل
تبلیغات

تبلیغات

امکانات



معرفی سایت به دوستان

 
نام شما :
ایمیل شما :
نام دوست شما:
ایمیل دوست شما:


Powered by ParsTools

نویسندگان

آمار

کل مطالب ارسالی:
کل نویسندگان:
بازدید امروز:
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل:
بازدید کل :
آخرین بازید :
آخرین بروزرسانی:

خوش آمدید لطفا برای حمایت از وبلاگ روی بنرهای تبلیغاتی کلیک کنید با تشکر
آپلود عکس
موضوع: خواص گیاهان دارویی | نویسنده: seyed
سنبل الطیب‌
به فارسى«سنبل الطیب»و«علف گربه»و در كتب طب سنتى«سنبل هندى»و«سنبل الطیب»نام برده شده است.به فرانسوى‌ elaniciffo enair?elaV و xua ebreH stahc و به انگلیسى‌ nairelaV و laeh-llA گفته مى‌شود.گیاهى است از خانوادهء eaecanairelaV ،نام علمى آن‌ .L silaniciffo anairelaV مى‌باشد.


مشخصات


گیاهى است علفى چندساله بلند و عمودى و بلندى آن تا  ٢  متر است.ساقهء آن‌استوانه‌اى داراى شیارهاى عمیق و پرزدار است.برگهاى آن متقابل و به برگچه‌هاى‌زیادى تقسیم مى‌شود.هر برگ  ١١ - ٧  و گاهى بیشتر برگچه دارد.برگچه‌ها بیضى‌نوك‌تیز با قاعدهء پهن و دندانه‌دار است.گلها صورتى به‌طور گروهى در انتهاى ساقهءگل‌دهنده در اواخر بهار ظاهر مى‌شود.از تمام اعضاى گیاه اعم از اعضاى هوایى وریشهء آن بوى مطبوعى متصاعد مى‌شود كه خیلى جالب و جاذب گربه است و گربه‌هادر اطراف گیاه روى زمین مى‌غلطند و احساس لذت مى‌كنند.ریشه‌هاى گیاه به صورت‌افشان به ساقه‌هاى زیرزمینى آن متصل است و به هم پیچیده مى‌باشد و همین ساقهءزیرزمینى و ریشهء گیاه است كه در طب سنتى به عنوان دارو مصرف مى‌شود.

سنبل الطیب وحشى و صحرایى را معمولا سنبل الطیب صغیر گویند،زیرا پس ازكاشتن و پرورش داراى ارتفاع بیشتر و ساقه‌هاى بلندترى مى‌شوند ولى خواص طبى‌ریشهء سنبل الطیب وحشى بیش از ریشهء سنبل الطیب پرورشى است،به همین دلیل و به‌علت اینكه سنبل الطیب به حالت وحشى به قدر كافى و زیاد مى‌روید اصولا پرورش وكاشتن سنبل الطیب معمول نیست.برداشت ریشهء سنبل الطیب غالبا در بهار قبل ازرویش ساقه‌ها انجام مى‌شود.معمولا ریشه از گیاهانى كه سن آنها بیشتر از  ٣  سال باشدبرداشت مى‌شود.معمولا ساقه‌هاى زیرزمینى سنبل الطیب كه پوشیده از ریشك است‌به قطعاتى به طول  ۵ - ٢  سانتى‌متر كه قطر ساقهء زیرزمینى در حدود یك سانتى‌متر است‌در بازار عرضه مى‌شود.رنگ ریشهء سنبل الطیب پس از خشك شدن قهوه‌اى تیره‌است،طعم آن تلخ و خوشبو و معطر مى‌باشد.نكتهء جالب این است كه ساقهء زیرزمینى‌و ریشهء سنبل الطیب كه تازه كنده مى‌شود داراى بو و عطر كمى مى‌باشد ولى پس ازخشك شدن عطر آن خیلى بیشتر مى‌شود.

سابقا از ریشهء گونه‌هاى مختلف سنبل الطیب عطرى گرفته مى‌شده كه به نارد ١ معروف بوده است و در كتب طب سنتى نیز در بعضى مدارك نام نارد و ناردین براى‌ریشهء سنبل الطیب ذكر شده است.

نارد گیاه دیگرى از همین خانواده است كه در این كتاب شرح آن با نام سنبل رومى‌آمده است.

سنبل الطیب معمولا در جنگلها و حاشیهء جریانهاى آب و یا كنار گودالها مى‌روید.

در مناطق مختلف اروپا و آسیا در كشمیر هندوستان و در ایران به‌طور خودرو دیده‌مى‌شود.در ایران این گیاه در بعضى مناطق شمال غربى ایران در میشوداغ،دیده‌مى‌شود.

تركیبات شیمیایى‌

از نظر تركیبات شیمیایى در سنبل الطیب وجود اسانس روغنى فرّار،گلوكوزید وتعدادى آلكالوئید گزارش شده است.در ساقهء زیرزمینى و ریشكهاى آن در حدود ٠ / ٨٣  درصد اسانس است.در ریشهء تازهء آن آلكالوئیدهاى چاتى‌نین‌ ٢ ،والرین‌ ٣ ویك باز محلول در آب با فعالیت فیزیولوژیكى یافت مى‌شود.ریشه‌هاى تازهءسنبل الطیب سه برابر بیشتر از خشك آن كه در حرارت  ۴٠  درجهء سانتى‌گراد خشك‌شده باشد،آثار دارویى دارد و اگر ریشه در  ٨٢  درجهء سانتى‌گراد خشك شده باشدبكلى مواد مؤثرش از دست مى‌رود و خاصیت دارویى ندارد.

بررسى دیگرى نشان مى‌دهد كه اسانس سنبل الطیب داراى بورنیل ایزووالریانات‌ ١ ،بورنیل فورمات‌ ٢ ،بورنیل استات‌ ٣ ،بورنیل بوتیرات‌ ۴ ،كامفن،بورنئول‌ ۵ ،پى‌نن و به‌علاوه داراى دو آلكالوئید چاتى‌نین و والریانین‌ ۶ و یك گلى‌كوزید و رزین بوده وعلاوه بر آن داراى اسیدهاى والریك اسید ٧ ،فورمیك اسید و استیك اسید مى‌باشد.

ضمنا مقدارى تانن و قند و سایر مواد و همچنین آلفا-متیل پیریل كتون‌ ٨ كه ظاهرامخدر است در آن وجود دارد [A.ES.E.P.M] .

خواص-كاربرد

در چین و ژاپن از خیساندهء ریشهء سنبل الطیب در آب و یا از تنطور آن(خیساندهءدر الكل)به عنوان ضد اسپاسم و آرامبخش و مسكن و ضد هیجان و در برخى مواردنیز به عنوان تب‌بر استفاده مى‌شود[هوبوتر،ایچى‌مورا،و كاریونه-كیمورا].در برخى‌مناطق دیگر خاور دور از ریشهء سنبل الطیب به عنوان محرك،بادشكن و ضدعفونى-كننده،ضد هیجان،ضد صرع،براى معالجهء دأالرقص و براى رفع ناراحتى‌هاى‌اعصاب در ارتباط با اختلالات دوران جنگ به كار مى‌رود.طبق تجربیات یكى ازاطباى معروف طب سنتى كه رسالهء پزشكى او منتشر شده است،ریشهء سنبل الطیب درموارد تكرر ادرار ٩ اثر مفید دارد.

در هندوچین بتنهایى و با دود دادن براى تسكین التهاب مصرف مى‌شود[كرووست و پتلو،پتلو].

ریشهء سنبل الطیب طبق نظر حكماى طب سنتى ایرانى از نظر طبیعت گرم و خشك‌است و از نظر خواص معتقدند كه بازكنندهء انسداد و گرفتگى‌هاى دماغى و معده و كبدو مقوى دماغ و دهانهء معده و كبد سرد و گرم‌كنندهء آنها و درخشان‌كنندهء رنگ‌صورت و چهره و مقوى نیروى جنسى و نیروى ماسكه است.ترشح ادرار را زیادمى‌كند و در باز كردن عادت ماهیانه مفید است.سنگ مثانه را خرد مى‌كند.براى‌خوشبویى دهان و سرفه‌هاى رطوبى،تنگى نفس،درد سینه،خفقان،قى،استفراغ‌بلغمى،تحلیل نفخ و گازها،استسقا،یرقان،درد طحال،ورمهاى داخلى و بواسیر مفیداست.اگر با افسنطین خورده شود اشتهاآور و مقوى معده است و اگر با آب سردخورده شود براى رفع آشفتگى و خفقان و نفخ معده نافع است.اگر با آب گشنیز به‌چشم مالیده شود براى رفع قرمزى چشم و تقویت بینایى و رویانیدن مژه‌ها و خشك‌كردن رطوبتها مفید است.یكى از اطباى قدیم به نام دكتر رضا،سنبل الطیب را براى‌دیابت غیرقندى بسیار مفید مى‌داند و در این باره رساله‌اى نوشته است.شیاف آن درمهبل و همچنین نشستن در دم‌كردهء سنبل الطیب براى باز شدن عادت ماهیانه نافع‌است.پاشیدن گرد آن براى التیام جراحتها مفید است.

سنبل الطیب براى كلیه مضر است و از این نظر باید با كتیرا خورده شود.مقدارخوراك آن تا  ۵  گرم است.

تهیهء گرد سنبل الطیب:ریشهء سنبل الطیب را به مقدار موردنظر گرفته خرد كرده ودر گرم‌خانهء  ۴٠  درجهء سانتى‌گراد بخشكانند و نرم صلایه كنند و از الك سرپوشدارنمرهء  ١٢٠  داروسازى رد كنند.این گرد از عوامل محرك و ضد تشنج است ومخصوصا در زنان اثر مفید دارد.مقدار خوراك آن  ١٠ - ١  گرم است كه به‌طور حب‌و یا مخلوط با مغز نان مى‌خورند.

تهیهء معجون سنبل الطیب:با گرد سنبل الطیب  ١  گرم،گرد دارچین  ٠ / ٣٢  گرم و به‌مقدار كافى عسل معجون سازند و  ۴  قسمت كرده به دفعات میل كنند.این معجون را تا ۵  برابر اندازه‌هاى فوق مى‌توان خورد.وجود دارچین براى آن است كه طعم سنبل الطیب‌را كاملا بپوشاند و ممكن است به جاى دارچین نعنا یا رازیانه مخلوط نمود.

گرد مخلوط سنبل الطیب: ۴  گرم گرد ریشهء سنبل الطیب و  ۴  گرم گرد رازیانه را با ۴  گرم قند ساییده مخلوط نمایند و چهار قسمت كنند و در عرض روز در چهار باربخورند.دم‌كردهء سنبل الطیب: ١٠  گرم ریشهء سنبل الطیب را در هزار گرم آب جوش دم‌كرده و صاف نمایند.این دم‌كرده ضد تشنج است و مریض به جاى آب مشروب،مى‌تواند مرتبا از آن بخورد.البته طعم و بوى چندان مطبوعى ندارد.

تنطور سنبل الطیب:ریشهء سنبل الطیب یك واحد و الكل  ۶٠  درجه  ۵  واحد.

سنبل الطیب را خرد كرده مدت  ١٠  روز در الكل بخیسانند و بعد صاف كنند و حفظنمایند.مقدار خوراك آن از  ٣٠ - ٢  گرم است كه در یك پوسیون ممكن است‌خورده شود.

عصارهء الكلى سنبل الطیب:ریشهء سنبل الطیب  ١  واحد،الكل  ۶٠  درجه  ۵  واحد.

سنبل الطیب را خرد كرده در ظرف مخصوص داروسازى براى عصاره،ریخته با قدرى‌الكل خیس مى‌كنند و درب ظرف را بسته مدت  ١٢  ساعت بگذارند بماند سپس بقیهء الكل‌را بریزند و بعد صاف كرده و صاف‌شده را براى گرفتن الكل آن تقطیر كنند و فرآوردهءحاصل را در حمام ماریه تبخیر كنند تا در حد عصارهء غلیظ قوام آید.مقدار خوراك‌از این عصاره كه ضد تشنج است از  ٢ - ١  گرم است كه معمولا به‌طور حب مى‌خورند.

شربت سنبل الطیب:عصارهء سنبل الطیب  ۴  واحد،عرق سنبل الطیب  ١٠٠  واحد،قند سفید  ١٨٠  واحد.عصاره را در عرق حل كنند و در حمام ماریه در ظرف‌درب‌دارى قند را در محلول ریخته و حل نمایند.این شربت محرك و ضد تشنج است.

مقدار خوراك آن از  ٢٠ - ٢  گرم است كه بتدریج با قاشق كوچك بخورند و ازداروهاى مخصوص هیسترى و هیجانات عصبى است.

عرق سنبل الطیب:سنبل الطیب به مقدار موردنظر و مقدار كافى آب.سنبل الطیب راخرد كرده مدت  ١٢  ساعت در آب بخیسانند بعد تقطیر كنند تا از هر واحد سنبل الطیب‌كه مصرف شده  ۴  واحد مقطر به دست آید و براى گرفتن اسانس مایع تقطیرشده را درقابلمه‌اى جمع نمایند.این عرق را به عنوان مادهء مؤثر در پوسیونهاى ضد تشنج‌مصرف كنند.

اسانس سنبل الطیب:اسانس سنبل الطیب را براى رفع بى‌حسى و اغماى ناشى ازتبهاى شدید و همچنین در هیسترى و آسم مصرف مى‌نمایند و بسیار مؤثر است.

مقدار خوراك آن  ٢ - ١  قطره است كه روى حبهء قند چكانیده مى‌خورند و یا از ٠ / ٣ - ٠ / ٢  گرم در یك پوسیون روغنى مخلوط كرده هر نیم ساعت یك قاشق‌كوچك مى‌خورند.

منبع: معارف گیاهی 3 

برچسب ها: خواص سنبل الطیب ، آرامبخش ، بادشکن ، بواسیر ، استفراغ ، دیابت ، نیروی جنسی ،




 
آپلود عکس


script language=